Miljø og bærekraft

Miniøya skal være en rollemodell med grønne fingre og et hjerte for miljø. Gjenbruk og ombruk har preget festivalen helt siden starten i 2010. I Miniøyas grønne kompass har vi definert konkrete mål som utfordrer og åpner for kreativ ressursbruk og sirkulær økonomi. Samarbeidspartnere, frivillige og artister må forholde seg til retningslinjene våre.

Barn som miljøforbilder

Vi tar barn og unge på alvor. Det gjør vi med den kunstneriske kvaliteten, og ved å anerkjenne barn som viktige meningsbærere. Vi vet at de aller minste i en husholdning har stor påvirkningsmulighet ovenfor voksne. Miniøya er en kulturfestival for barn med miljø i fokus før, under og etter avvikling.

Gjenbruk

I Miniøya sparer vi på det som kan gjenbrukes. Det skjer stadig produktforbedringer innen dekor og festivalrekvisitter, men vårt største fokus er et mål om at dekor på festivalen skal kunne brukes igjen (og igjen og igjen). Miljøvennlige, miljømerkede, resirkulerbare eller gjenbrukbare produkter skal alltid være førstevalg. 

Miniøya skal være fri for: ballonger, plastsugerør, konfetti, røyk og unødvendig stæsj.

Matservering

Menyen på Miniøya skal gjenspeile et felles ønske om god smak og næringsrike råvarer. Vi oppfordrer våre matpartnere til å utarbeide en smart meny med tanke på bærekraftig produksjon, kortreiste råvarer, overskuddsmat, porsjonsstørrelse og emballasje. Godt matvett er å kaste minst mulig. Alle skal tilby minst ett vegetaralternativ, og som hovedregel skal sjømat være i tråd med grønt valg i WWFs sjømatguide. Dersom palmeolje benyttes, skal den være sertifisert som Identity Preserved (IP) eller Segregated etter RSPO-standardene. 

Avfallshåndtering 

Alt avfall fra festivalen kildesorteres. Det gjelder under opprigg, nedrigg og avvikling. Vi sorterer papp/papir, plast, mat og restavfall – i tillegg til glass, metall og pant. Vi oppfordrer ansatte og samarbeidspartnere til å redusere emballasje og mengde avfall.

I 2024 donerer Miniøya panten til inkluderingsbedriften Nordpolen Industrier.

Sosial bærekraft

Våre hjerter banker ikke bare for miljø, men også for sosial bærekraft. Vi samarbeider med organisasjoner som Kirkens bymisjon, Frelsesarmeen, Fattighuset og lokale aktører for å skape et inkluderende arrangement.

Du kan lese mer om våre sosio-prosjekter her.

Vi samarbeider med mange ulike aktører om fordeling av over 1300 festivalbilletter, med særlig fokus på nabolaget vårt på Tøyen.

Miniøya har alltid hatt fokus på et likestilt og mangfoldig kulturliv. I 2021 signerte vi Keychange: en forpliktelse om 50% representasjon av kvinner og underrepresenterte kjønn i artistbookingen. Plakaten på Amfiet i 2024 teller 60%. 

Grønn rider

Vi oppfordrer alle artister til å ta en ekstra runde med raider, og bestiller kun inn det de faktisk trenger for en god dag på jobb med det viktigste publikummet.

Miljøfyrtårn

Miniøya ble Miljøfyrtårnsertifisert som Grønt Arrangement i 2019 og resertifisert i 2022. Vi stiller oss bak Grønn arrangementsstandard lansert av NKA og Øyafestivalen i 2023.  

Send en mail til laila@minioya.no dersom du ønsker å lese Klima- og miljørapporten vår.

Last ned våre retningslinjer for miljø 2024.