Lyden av framtiden

Miniøya har alltid hatt fokus på et likestilt og mangfoldig kulturliv. I 2021 signerte vi Keychange, en forpliktelse om kjønnsbalanse. Løftet innebærer en målsetning om å oppnå 50% representasjon av kvinner og underrepresenterte kjønn i den musikalske bookingen. I 2024 er tallet 60% på vår hovedscene, Amfiet.

Vi vet at det er lett å booke balansert – det handler kun om å ta valg!

Der mange festivaler har barn som en av flere målgrupper, lar vi barna være hovedpublikummet vårt. Miniøya jobber aktivt for å øke statusen, og oppfatningen av hvilke krav som bør stilles, til barnearrangementer. Det gjør vi gjennom å ta barna på alvor i alle ledd. Vi har en grunntanke om at alle skal ha like muligheter, og vi er opptatt av å speile mangfold. Miniøya vil gi flere kvinner (og andre underrepresentere kjønn) en scene å stå på, og et publikum å spille for.

Marit Larsen, Miniøya 2023

Foto: Bård Gundersen (Marit Larsen / Miniøya 2023)

På årets plakat står blant annet Sløtface som, med Haley Shea i spissen, er en av de fremste ambassadørene for en mangfoldig musikkbransje. Shea sitt engasjement bør inn i pensumbøkene, med bevisstgjøring og tilgjengeliggjøring som viktige nøkkelord. Og med et forrykende live show tror og håper vi at Sløtface vil inspirere nye rockespirer til å vokse uten trange kjønnsnormer.

“For Miniøya er det en selvfølge å ha mangfold og kjønnsbalanse som en grunntanke. Det bør gjelde alle, ikke kun barnefestivaler – grunntanken bør ikke ha en utløpsdato, uavhengig av om publikum er 5 eller 50 år. Hvorfor er det ikke en selvfølge for festivaler med et voksent publikum å ha minimum 50/50 kjønnsbalanse?”
— Solveig Riiser, daglig leder

Miniøya har over tid vist en bevissthet og en vilje til å sette sammen et fullverdig program av høy kunstnerisk kvalitet. Å tenke mangfold og kjønnsbalanse begrenser på ingen måte bookingprosessen eller den kunstneriske kvaliteten, det beriker arbeidet og bidrar til at vi blir enda flinkere til å løfte frem både nye talenter og etablerte artister. Det skulle vi ønske at flere andre også gjorde. En likestilt festivalplakat er lyden av framtiden.

I 2023 var kvinneandelen på Miniøya 58%. I resten av festivalnorge var andelen 25%. Det er altfor lavt.*

“Mitt beste tips til å booke mer likestilt og mangfoldig er å tenke på helhetsopplevelsen av festivalen. På den måten vil du enklere finne de unike brikkene til det store puslespillet som heter festivalprogrammet. Det vil igjen føre til at du får et engasjert publikum som oppdager nye favoritter, og som får nye forbilder. I Miniøya jobber vi for at publikum skal få gode kulturopplevelser der og da, og at de samtidig blir nysgjerrige på å utforske nye sjangre og uttrykk.”
— Laila Egeberg, kunstnerisk leder

Miniøyas visjon er å ha mot til å flytte grenser for å skape opplevelser som overrasker og engasjerer på tvers av alder, interesser og generasjoner. Med et likestilt og mangfoldig program av høyt kunstnerisk nivå, introduseres publikum for et bredt spekter av musikk- og kulturopplevelser innenfor trygge, inspirerende og inkluderende rammer. Det er heldigvis lett å booke balansert.

* Kilde: “Kvinneandelen på norske festivaler står på stedet hvil”

Foto: Knut Neerland (Musti / Miniøya 2023)